תזונה קטוגנית היא תזונה מבוססת תפריט שהוא מאוד דל בפחמימות (דיאטה ללא פחמימות) – והיתרון שבה הוא שתפריט מאוזן ובריא מבוסס תזונה קטוגנית הוא תפריט שיגרום לכם לצמצם משמעותית את היקפי השומן בגוף – השאיפה של מרבית האנשים הבוגרים.
התהליך שקורה בגופני – בתפריט קטוגני
אכילה של פחמימות מעט מאוד מדי יום מביאה את הגוף לתהליך של ניצול תאי השומן – להפקת אנרגיה. זאת במקום התהליך המסורתי של ניצול פחמימות להפקת אנרגיה. באופן רגיל גופני מנצל את הפחמימות ולכן מאגרי השומן בגופנו לא מתכווצים. תהליך קטוגני מביא לפירוק של תאי שומן להפקת אנרגיה בגוף. ולכן הגוף בקושי גלוקוז כמקור אנרגיה אלא הגוף מייצר חלקיקים שנקראים קיטונים המשמשים אותו להפקת אנרגיה על ידי פירוק תאי השומן.
המוח – בתפריט קטוגני
גם בתוך המוח קורה תהליך מיוחד והוא שימוש באותם קיטונים להפקת אנרגיה מוחית. כדי להפיק אנרגיה בתאי המוח ובנוירונים נדרשת כמות מאוד גדולה של אנרגיה ולכן שריפת השומן עולה דרמטית בעת פעילות מוחית מוגברת כמו למשל בזמן חשיבה.
חלבון – בתפריט קטוגני
בתפריט תזונה קטוגנית לא אוכלים הרבה חלבונים משום שיש בכך תרומה חיובית לייצור של הורמון האינסולין. יש לצרוך עד שליש מהתפריט כחלבון.
חולשה – בתפריט קטוגני
אם אתם מרגישים חלשים מבדרך כלל בזמן יישום של תזונה קטוגנית אז ראשית חשוב לדעת שבתחילת התהליך, עד שהגוף מתרגל לכך, ייתכן ותרגישו עייפות – וזה טבעי ובסדר. אם בהמשך העייפות והחולשה לא חולפים יש לצרוך תוסף תזונה שנקרא MCT.
יש עוד לא מעט דברים לדעת על תזונה קטוגנית, אך חשוב להכיר את הדברים הבסיסיים ולאט לאט ללמוד יותר על תזונה קטוגנית.