הכירו את הפוסט טראומה ואת דרכי הטיפול

פוסט טראומה היא מצב מתמשך המשפיע על חיים שלמים של אדם, לפעמים אפילו ללא הבנתו או ידיעתו. אדם שהוא פוסט טראומתי חש תסכול רב, כאב אשר משתלט על כל גופו והפרשנות שלו כמעט לכל דבר היא ממקום אישי ולרוב כל דבר שקורה או כל דבר שאומרים לאדם כזה ”לוחץ“ על כפתורים רגישים. לפני שאנו מבינים מהי פוסט טראומה, בואו נבין איך בכלל הטראומה נוצרת.

 

איך פוסט טראומה נראית באחוזים?

בארצות הברית הנתונים מראים כי למעלה מ-60% מהאוכלוסייה הבוגרת עברו בשלב כזה או אחר בחייהם לפחות אחד מצב של פוסט טראומה. ל-8% מהם התפתחה תסמונת פוסט טראומתית בשלב מסוים בחייהם. טראומה היא כל אירוע שמתפרש בעינינו כאיום ממשי על חיינו או שיש לו כאב רגשי עצום כמו מוות של אדם קרוב, אלימות כלשהיא בעיקר אם מדובר על משהו שהוא מתמשך.

 

גם התעללות שכלית או התעללות של בוס בעבודה יכולה להיחוות כטראומה. חשיפה ממושכת לטרור או טילים, שהייה במקום מסוכן או אסון טבע גם כן יכולות להוביל למצב של פוסט טראומה.

 

פוסט טראומה היא הפרעה שמתפתחת כתוצאה מטריגרים כשהמצב הבסיסי שלה הוא בדרך כלל לחץ וסטרס. בימינו ביטוח לאומי מכיר במצב של פוסט טראומה.

 

כדי לפתח פוסט טראומה, תגובת האדם צריכה להיחוות כתגובה קשה של פחד, זוועה, טרור ואז בעצם הגוף מגיב כמנגנון של הגנה ומאחסן אותו כתבנית חשיבה. לא תמיד התגובה היא של חרדה. לפעמים מדובר בניתוק והאדם מדחיק את האירוע וצופה לעצמו מהצד.

 

איך מטפלים?

יש המון שיטות לטפל בפוסט טראומה החל מטיפולים פסיכולוגיים, דרך טיפולים התנהגותיים קוגנטיביים ועד טיפולים תרופתיים, טיפול נפשי מסוגים שונים ואף אשפוז פסיכיאטרי במקרה הצורך. זה מאוד משתנה בסוג הפוסט טראומה, בעוצמה שלה ובאדם עצמו.

כתיבת תגובה