ד"ר גדי שי מסביר – כיצד מתגברים על חרדה דנטלית

מי מאיתנו לא שמע מתישהו בחייו מחבר או מבן משפחה שלו שהוא פוחד לגשת לרופא השיניים למרות שהוא יודע שהוא כבר ממש חייב? מה אפשר לעשות במקרים כאלה, וכיצד נפתרים מהפחד הזה, אם בכלל? יצאתי לשאול את ד"ר גדי שי, רופא שיניים בכיר בעל ניסיון נרחב בשיקום הפה והצלת שיניים.

"ישנם מטופלים אשר מגיעים לרופא השיניים וחווים פחד מסויים, אשר נקרא לרוב 'חרדה דנטלית'", מספר ד"ר גדי שי – "מקורה של החרדה הדנטלית נוטה להיות בחוויה טראומתית אשר חווה האדם בעברו אשר השפיעה על צורת ההסתכלות שלו על טיפולי שיניים מיום התרחשות החוויה ואילך."

"החרדה הדנטלית פוגעת באיכות החיים של האדם הסובל ממנה, ממספר סיבות עיקריות – הראשונה והחשובה שבהן היא שבגלל חרדה זו, נמנע אותו אדם מלהגיע לרופא השיניים או השיננית במשך תקופות ארוכות מאוד, דבר אשר אינו מאפשר זיהוי בזמן של בעיות בשיניים וטיפול בהן בעודן קטנות וגורם לאדם לצבור נזקים רבים בחלל הפה."

"הבעיה הנוספת מתעוררת כאשר האדם חווה כאבים בלתי נסבלים אשר לא מאפשרים לו להמשיך לתפקד בחיי היומיום", ממשיך ד"ר גדי שי ומסביר, "במצב כזה – הוא פונה לרופא השיניים לקבלת עזרה, אך הפחד או החרדה הדנטלית אינם מאפשרים לרופא להתחיל בטיפול שיעצור את הכאב."

אז איך מטפלים במטופלים הסובלים מחרדה דנטלית?

"הכל תלוי בחומרת המצב", מסביר ד"ר גדי שי, "במקרים מסויימים כאשר מדובר בפחד מודע והחוויה הטראומתית והמקור לה אינם חזקים במיוחד, מספיקה סביבה רגועה, הסברים מפורטים לפני כל פעולה וידיים מיומנות ועדינות בשביל להרגיע את הפחד אצל המטופל ולגרום לו להבין שהוא נמצא בידיים טובות בטוחות. לעומת זאת, אפילו לרופא העדין והמיומן ביותר יהיה קשה לגשת למטופל הסובל מחרדה דנטלית רצינית, וזאת מכיוון שהפחד מושרש לעיתים בצורה מאוד חזקה מבלי שהאדם מבין את הסיבה לכך."

"במקרים כאלה נדרשת לעיתים התערבות אחרת, כמו למשל שימוש בתרופות או בגז צחוק, שהוא ערבוב של חמצן עם תחמוצת החנקן, הגורם לתחושת רגיעה, נינוחות ואף יכול לסייע בשיכוך כאבים. היות והמטופל נמצא בהכרה מלאה בעת השימוש בתרופות או בגז הצחוק, הוא משתף פעולה עם הטיפול, דבר שיכול בפוטנציה לייצר חוויה מתקנת ולסייע להפחית את הפחד מטיפולים נוספים בעתיד."

"במקרים קיצוניים יותר שבהם לא ניתן להגיע לשיתוף פעולה עם המטופל כלל גם כאשר משתמשים בתרופות או בגז צחוק, האופציה שנותרת היא טיפולי שיניים בהרדמה מלאה. זו כמובן האופציה הפחות מועדפת מכיוון שטיפולי שיניים מטבעם דורשים שיתוף פעולה מצד המטופל, אך בהינתן ושאר האלטרנטיבות אינן יישימות או רלוונטיות, זו בהחלט אפשרות שכדאי לשקול."

ד"ר גדי שי הוא מנהלה הרפואי של מרפאת שיניים לובנדנט בתל אביב העוסקת בשיקום והצלת שיניים ואסתטיקה דנטלית.

כללי
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
מיטה וחצי – יתרונות לילד שגדל
לא מעט הורים תוהים איזו מיטה לרכוש עבור הילד שלהם המצוי בתהליך גדילה והתבגרות. בעוד שעבור ילדים קטנים...
קרא עוד »
פבר 12, 2020
טיולים בהתאמה אישית – למי זה מתאים?
כשמדובר בטיולים, ישנם אלפי אפשרויות ויעדים לבחירה. כל אחד מחפש משהו אחר בטיול שלו, ולכן נכון למטיילים...
קרא עוד »
ספט 10, 2023
חולמים להיות על המגרש? מה נדרש בשביל להיות שחקן כדורגל מצליח?
האחד חולם להיות טייס, השני רואה את עצמו בחלל, יש את זה שרק רוצה לעשות כסף והרבה ממנו ויש גם לא מעט...
קרא עוד »
יול 29, 2021