מי פוחד מהפחד? על טיפול בפחדים וחרדות

אנו חיים במציאות שאיננה פשוטה. כמעט כל אדם שלישי סובל מפחד כזה או אחר. אותו פחד יכול לשבש לגמרי את שלוות ושגרת חיינו ולפגוע בנו בכל מיני היבטים כמו קושי להירדם בלילה, קושי לאכול כמו שצריך, קושי להתרכז ולבצע את המשימות השונות ועוד. יש כל כך הרבה סוגים של פחדים וחרדות ביניהם חרדה חברתית, חרדת בריאות, חרדת טיסה, פחד מגובה, פחד ממעליות, פחד להיכשל והרשימה עוד ארוכה.

 

חרדה חברתית

כשאנו נמצאים במצב של חרדה, הגוף שלנו מגיב כאילו הוא ניצב בפני איום ממשי או סכנה. כתוצאה מכך הגוף מגונן אלינו וזה בא לידי ביטוי בתסמינים שונים כמו הזעת יתר, יובש בלשון, דופק מואץ, כאבי ראש, סחרחורות, בחילות ועוד. חרדה חברתית היא מצב שבו אדם – צעיר או מבוגר נמנע מלהשתלב בסיטואציות חברתיות והוא ממש חושש מהן. חרדה חברתית באה לידי ביטוי בכל מיני רמות והיא משתנה מאדם לאדם.

 

כאשר אדם נמנע וממשיך לספר עוד ועוד תירוצים על כך שהוא לא יכול להגיע למפגשים או מסגרות בהן יש עוד אנשים כמו חוגים, בית ספר, אוניברסיטה, עבודה, אירועים מסוגים שונים זה מעיד על התחלה של חרדה חברתית. בנוסף, אנו רואים כי כאשר אותם אנשים מגיעים לסיטואציות חברתיות בלית ברירה הם מפתחים תסמינים כמו גמגום, הזעה, תחושת חנק ועוד.

 

איך ניתן לעבור טיפול בפחדים?

יש אינספור שיטות המסייעות לטיפול בפחדים החל מטיפולים פסיכולוגיים קוגנטיביים, דרך טיפול באמצעות מדיטציות ועד טיפול באומנות. בראש ובראשונה יש לבחור את תכנית הטיפול ובעל המקצוע בהתאם לרמה ולדרגה שממנה שמאפיינת את הפחד או החרדה ולשים דגש על מאפיינים נוספים כמו סוג האישיות, גיל, מצב פיזי, מצב בריאותי וכדומה.

כתיבת תגובה