כולנו נוהגים לצרוך שמן זית בחיי היום יום שלנו. כמעט כולנו מוסיפים אותו לסלט, מטגנים עליו תבשילים שונים ומוסיפים אותו למאכלים שלנו. רבות דובר על היתרונות הבריאותיים הקיימים בשמן הזית, החל מהיכולת שלו לעודד ירידה במשקל ועד לחשיבות שלו בשמירה על עור אלסטי ובריא. בכל מקרה, חשוב לזכור כי לא כל בקבוק של שמן זית שתקנו בחנות, יוכל לספק לכם את כל היתרונות האלו. ניתן היום למצוא לא מעט סוגים של שמנים שונים, חלקם מכילים ערבוב של שמן קנולה עם שמן המופק מזיתים ואילו אחרים מבוססים אומנם על שמן זית, אך האיכות שלו ירודה ביותר. רק שמן זית שהופק בתהליך של כבישה קרה, נחשב לשמן איכותי שיכול להעניק את כל הרכיבים התזונתיים החשובים ביותר. במידה והשמן הופק בתהליך הכלל טמפרטורות גבוהות או הוספה של מים במהלך התהליך, האיכות שלו יורדת בצורה אוטומטית, והדבר ניכר בטעם ובריח שלו.
כיצד לבחור שמן זית ברמה הגבוהה ביותר?
כאמור, יש צורך לבחור שמן המופק אך ורק בתהליך של כבישה קרה. שמן זית שמופק בכל תהליך אחר, יהיה אומנם זול יותר היות ובמהלך התהליך ניתן היה להפיק כמויות שמן גבוהות יותר, אך הדבר משפיע בצורה ניכרת על האיכות של השמן. לכן שמן איכותי הינו שמן המופק בתהליך השומר על טמפרטורה שאינה עולה על 35 מעלות. כמו כן, חשוב לוודא כי מדובר על שמן כתית, אשר מופק בתהליך מכני בלבד, ללא שימוש בכימיקלים שונים המעודדים את הפקת השמן. מומלץ להימנע משמנים שהופקו בתהליכי זיקוק או זיכוך שונים, היות והם נחשבים לנחותים יותר. כמו כן, חשוב לבחור שמן בעל דרגת חמיצות הנמוכה מ- 0.8%, אחרת הערכים התזונתיים שלו אינם נשמרים.
מי שנהנה מטעם מודגש וחזק יותר, צריך לבחור לעצמו שמן הנקרא "ראשון המסיק". מדובר על שמן בתולי שלא עבר תהליכי סינון, ולכן הארומה שלו חזקה יותר והטעם פירותי אך מריר. שמן מסוג זה ניתן למצוא רק בתחילת עונת המסיק, הוא מאופיין בצבע ירוק ובעל מראה מעונן יותר, בגלל משקעי הזיתים.