ביישנות היא תכונת אופי אשר באה הרבה פעמים לידי ביטוי בקושי או אי רצון של ילדים ומבוגרים להתערות בחברה, אותה הם רואים כמאיימת.
היום יש מגוון של דרכים באמצעותן ניתן להתחיל תהליך הכולל טיפול בביישנות ולעבוד על אותם מקומות או חסמים שמפריעים לנו. אחת הבעיות עם ביישנות היא שככל שהשנים עוברות אותם אנשים הולכים ומצמצמים את האינטרקציות החברתיות שלהם. זה מתחיל בבית הספר, ממשיך בתיכון, בחוגים, עובר איתם הלאה לצבא ואז הם מגיעים למקום שמאוד קשה לטפל בו. כלומר, ככל שנתחיל את הטיפול בביישנות מוקדם, כך יהיה לאדם יותר קל לבצע את השינוי האמיתי מבפנים.
למעשה, הצמצום הזה של סיטואציות חברתיות יכול להוביל למצב של בדידות. חשוב לזכור כי אנחנו בני האדם מטבענו יצורים חברתיים, ובדידות יכולה להוביל למגוון בעיות אחרות כמו חרדה, דיכאון, בעיות שינה ועוד.
איך מזהים ביישנות?
יש כל מיני סיטואציות בחיים שלנו שיכולות להעיד על ביישנות. אם ניקח דוגמא מהחיים, נניח שיש הרצאה באוניברסיטה שכבר כמעט החלה. כל הסטודנטים יושבים וממתינים למרצה. אחד התלמידים איחר ממש בדקה אבל הוא בוחר שלא להיכנס להרצאה למרות שיש חלון הזדמנויות של 10 דקות למאחרים. זו דוגמא שמעידה על ביישנות. הסיבה שאותה סטודנט נמנע מלהיכנס היא משום שברגע שהוא ייכנס הוא יודע שכל כך הרבה סטודנטים ואולי אפילו המרצה יפנו אליו את המבט שלהם ויבחנו אותו.
אז איך מטפלים?
טיפול בביישנות חייב להתבצע בהתאמה אישית למטופל. יש הבדל בין ביישנות לבין חרדה חברתית. למשל, ניתן היום לטפל בביישנות בשיטת טיפול טבעית באמצעות תמציות פרחי באך, המסייעות לאזן את הגוף מבפנים ולאפשר לאדם להתגבר על המחסומים שמובילים אותו למקומות הללו. ישנם גם טיפולים התנהגותיים או פסיכולוגיים ולכן קודם כל חשוב להבין את המקור לביישנות ומאיפה זה מגיע, ורק אחר כך להתאים תכנית טיפול.