במהלך השנים התפתחו שיטות וגישות שונות שנועדו לעזור לנו להתמודד עם התמכרויות, בפרט אם מדובר בהתמכרויות קיצוניות, קשות, כאלה שמתייחסות לדברים כמו אלכוהול, סמים, הימורים, אוכל ועוד. התמכרויות שיש להן השפעה על חיינו וכן על חיי אחרים.
אחת השיטות לגמילה מהתמכרות היא שיטת 12 הצעדים. מדובר על שיטה מאוד נפוצה שנהוג להשתמש בה גם בישראל וכן במקומות רבים בעולם. היא פותחה על ידי אנשי מקצוע במטרה לספק מענה למכורים שמתמודדים עם התמכרויות שונות ומגוונות.
לפני שנציג את השיטה, חשוב להבין מה זו התמכרות ואת ההשפעה עלינו. בקצרה נאפיין התמכרות כפעולה שאנחנו עושים אותה שוב ושוב, בגרף עולה (כלומר מתחילים בכמות קטנה ועם הזמן מרגישים צורך להגדיל את כמות השימוש, כמות הביצועים), באופן כזה שמביא לנו הנאה אך יחד עם זאת, עם הזמן אנחנו נדרשים לכמות גדולה יותר של שימוש וביצוע בשביל לחוש את ההנאה, עד כדי כך שאם נמנע משימוש וביצוע, נרגיש מצוקה. התמכרות יכולה להשפיע עלינו אך גם על הסביבה שלנו באופן ישיר או עקיף, בין אם זה מבחינה פיזית (כתוצאה מההתנהגות שלנו), באופן בריאותי, כלכלי ואחר.
> הכירו את הפתרון של אורנית ויינשטוק – המרכז לטיפול וייעוץ
מהי שיטת 12 הצעדים
שיטת 12 הצעדים היא משנה סדורה, וברורה שיכולה להתאים לכל התמכרות, וצריך לעבור את כל השלבים בשביל להצליח בה. חשוב להדגיש, השיטה צריכה להתבסס על עבודה קבוצתית, עם אנשים נוספים שחווים התמכרות ולצד אנשי מקצוע, אך יחד עם זאת, היא לא מחליפה טיפול פסיכולוגי. זה לא בא במקום טיפול כזה.
הצעדים כוללים, בין היתר, הכרה שאנחנו מכורים וההתמכרות שולטת בנו, הבנה שאנחנו יכולים להתגבר על ההתמכרות, להאמין ביכולת שלנו להתגבר על ההתמכרות, מוכנות לערוך חשבון נפש עמוק, להתוודות על כל החטאים והפגמים שלנו, להיות מוכנים להשתחרר מהם (באופן דתי או רוחני), להיות צנועים, לערוך רשימה של כל האנשים שפגענו בהם ולהתנצל בפניהם, לכפר על כל המעשים לשפר את יחסינו עם האל לא דווקא במובן הדתי כמו במובן הרוחני, ולהיות מוכנים להעביר את זה הלאה, כלומר, לדאוג שאחרים לא יהיו מכורים.