מחולל חמצן, הוא מכשיר רפואי המספק חמצן משלים או נוסף, למטופל עם בעיות נשימה. המכשיר מורכב ממדחס, מסנן, מיכל חמצן, שסתום לחץ וצינורית אף (או מסכת חמצן). על חשיבותו, נביא במאמר חשוב זה.
מחולל חמצן
כמו בלון חמצן או מיכל, מחולל חמצן מספק חמצן למטופל באמצעות מסכה או צינורות אף. עם זאת, שלא כמו בלוני חמצן, מחולל חמצן אינו דורש מילוי ויכול לספק חמצן למשך 24 שעות. מחולל חמצן טיפוסי, יכול לספק בין 5 ל- 10 ליטר לדקה (LPM) של חמצן טהור.
איך המכשיר עובד?
מחולל חמצן, פועל על ידי סינון וריכוז מולקולות חמצן מאוויר הסביבה, זאת כדי לספק למטופלים 90% עד 95% חמצן טהור. המדחס של רכז החמצן, שואב אוויר ומתאים את הלחץ שאותו הוא מספק.
מיטת המסננת העשויה מחומר גבישי בשם זאוליט, מפרידה בין החנקן לאוויר. לרכז יש שתי מיטות מסננות הפועלות גם לשחרר חמצן לתוך גליל וגם לפרוק את החנקן המופרד בחזרה לאוויר. זה יוצר לולאה רציפה שממשיכה לייצר חמצן טהור.
שסתום הלחץ, מסייע לווסת אספקת חמצן הנעה בין 5 ל- 10 ליטר לדקה. לאחר מכן, החמצן הדחוס מופק למטופל דרך צינורית אף (או מסכת חמצן).
למי כדאי להשתמש במחולל חמצן ומתי?
לטענת רופאי הריאות, רק חולים באורח קל עד בינוני עם רמות ריווי חמצן בין 90% ל- 94%, צריכים להשתמש במחולל חמצן בהנחיה רפואית.
חולים עם רמות רוויה של חמצן נמוכות מ- 85%, יכולים גם להשתמש ברכזי חמצן במצבי חירום או עד שהם מקבלים אשפוז בבית החולים. עם זאת, מומלץ לחולים כאלה לעבור לצילינדר בעל זרימת חמצן גבוהה יותר ולהיכנס לבית חולים בהקדם.
לעוד מידע, בקרו באתר https://www.a101.co.il/