כ- 25% מהילדים בגיל ארבע עדיין סובלים מהרטבה לילית. בגיל 6 האחוזים יורדים ל-15 והירידה ממשיכה. עוד בגיל 4 הורים רבים מעוניינים לטפל בבעיית ההרטבה של ילדיהם מסיבות רבות וביניהן שלא יפגע הדימוי העצמי של הילד. כמו כן הרטבה לילית יכולה להימשך גם בחיים הבוגרים של הילדים אך הבשורה המשמחת היא שברובם המוחלט של המקרים ניתן לטפל ולגמול את הילדים מהרטבה לילית. על מנת להתחיל ולטפל בהרטבה לילית, יש צורך להבין ממה נובעת ההרטבה הלילית.
מה גורם להרטבה לילית
הרטבה לילית יכולה לנבוע מכמה גורמים. ביניהם גורמים פיזיים כמו בעיות נוירולוגיות או דלקות וגורמים פסיכולוגיים נפשיים אך הסיבה העיקרית שגורמת להרטבה בלילה (למעלה מ- 70%) הינה ליקוי בלמידת ההתאפקות. רוב הילדים מצליחים להיגמל לבד מהרטבה לילית כאשר הינם לומדים באופן טבעי להתאפק. ההתאפקות הלילית הינה פעולה תת הכרתית שהילד לא מודע אליה ומסיבה זו אין הילד אשם בהרטבה הלילית ואין צורך בהענשתו. כאשר הילד איננו מצליח ללמוד לבד להתאפק בלילה, הרפלקסים שאמורים לכווץ את סוגר השלפוחית אל להעירו על מנת שיוכל להתפנות אינם פועלים כהלכה.
טעויות נפוצות בהתמודדות עם הרטבה לילית
אחת מהטעויות הנפוצות בהתמודדות עם הרטבה לילית הינה הלבשת חיתול לילדים מעל גיל חמש בעת השינה. דרך התמודדות זו נובעת מהמחשבה שהחיתול יולבש רק עד לרגע שבו הילד יפסיק להרטיב באופן ספונטני. הבעיה עם מצב זה הינה שהילד מקבל מסר מין ההורים שאין ציפייה שההרטבה תיפסק והאחריות על כך נלקחת ממנו. טעות נפוצה נוספת הינה מניעת שתיית נוזלים לפני השינה מהילד. אמנם שיטה זו יכולה למנוע את תופעת ההרטבה הלילית אך הבעיה בשיטה זו הינה שהילד לא לומד כיצד לישון עם שלפוחית מלאה וכאשר יגיע מצב שבו ילך הילד לישון עם שלפוחית מלאה ייתכן וההרטבה תחזור. מסיבה זו שיטת מניעת הנוזלים טרם השינה בעיקר דוחה את הבעיה ומונעת התמודדות אמתית.
שימוש בתרופות על מנת למנוע את ההרטבה בלילה יכולה להועיל אך במקרים בהם מקור הבעיה הינו ליקוי בלמידת ההתאפקות, ייתכן ומדובר בטעות. הסיבה לכך היא שהתרופות אינן מעבירות את הילד תהליך אמתי המטפל בשורש הבעיה אלא רק מונעות את סימפטום ההרטבה במשך הזמן בו עושים בהן שימוש. יחד עם זאת, התרופות יכולות להועיל במניעת הרטבה לילית בעת שהילד צריך לישון מחוץ לבית באופן חד פעמי ויש צורך שיישאר יבש.
דרכי טיפול בהרטבה לילית
כאשר גורם ההרטבה הלילית הינו פסיכולוגי נפשי, יש צורך להעביר את הילד טיפולים תרפים פסיכולוגיים על מנת לטפל במקור הבעיה. כמו כן גם כאשר מקור הבעיה הינה רפואית. על מנת לטפל במקור בעיית ההרטבה הנפוץ ביותר הלא הוא ליקוי בלמידת ההתאפקות, הכירו את שיטת תרפי.
שיטת תרפי
ד"ר קובי שגיא וד"ר טל שגיא הינם מומחים בעלי שנות ניסיון רבות בטיפול בבעיית ההרטבה. יחד הם פיתחו את שיטת "Therapee" הזוכה למעל ל- 90% הצלחה בתוך חודשים ספורים בלבד מתחילת הטיפול. השיטה עושה שימוש באמצעים טכנולוגיים על מנת לקשר אצל הילד בין ההרטבה הלילית לחוויית התעוררות וצלצולים על מנת ליצור התניית רפלקס כיווץ סוגר השלפוחית או התעוררות לצורך התפנות. יחד עם זאת, ברוב המקרים לא די במכשור המתקדם לבדו על מנת להתנות את הרפלקסים ולכן פותחה גם תוכנת תרפי. אל התוכנה מזינים הורי הילד את הנתונים על התקדמות הילד ומקבלים סרטוני הסבר לצורך הנחייה והתמודדות עם כל מצב.