עדשים – מזון מלא בריאות ואנרגיה

העדשים (Lens Culinaris) הן זרעי צמח ממשפחת הקטניות.  יש מספר סוגים של עדשים, בעלי גודל, צורה וצבע שונה. הנפוצים בהם הם: חומים, שחורים, ירוקים וכתומים.

על פי אתר https://zom.co.il/ העדשים הן מקור מצוין עד טוב למינרלים חיוניים (אשלגן, סידן, מגנזיום וברזל), ויטמין C וויטמינים מקבוצה B וחלבונים (17% – 25% חלבון). יש בהם מעט שומן והם דלים יחסית בקלוריות.

יתרונות בריאותיים

מניעת מחלות המעי הגס, עצירות טחורים וסרטן: העדשים הן מקור טוב מאוד לסיבים תזונתיים מהסוג המסיס והלא־מסיס כאחד. הסיבים מצמצמים את זמן המעבר של הצואה במעיים. בכך מעלות העדשים תרומה למניעת עצירות, טחורים ושיפור הבריאותה של מערכת העיכול ותורמות למניעת סרטן המעי הגס. הסיבים הבלתי־מסיסים שבעדשים מספקים גם "מזון" לחיידקים הידידותיים במעי הגס.

איזון רמת סוכר: העדשים מועילים לאיזון רמת הסוכר בדם. הסיבים שבעדשים מאטים את קצב ספיגת הגלוקוז במערכת העיכול. הם מועילים במיוחד לחולי סוכרת, לסובלים מתנגודת לאינסולין וחולים בהיפוגליקמיה (רמה נמוכה של סוכר בדם). העדשים מספקות אנרגיה קבועה ומתמשכת לתאים.

הפחתת רמת כולסטרול הרע (LDL ): הסיבים בעדשים נקשרים למיצי המרה ומופרשים החוצה מהגוף באמצעות הצואה. מיצי המרה הם תרכובות המשמשות לעיכול שומן ומיוצרות בכבד מכולסטרול רע. כאשר מיצי המרה נקשרים לסיבים המסיסים שבעדשים, ומופרשים בצואה, הגוף חייב ליצור מיצי מרה חדשים. לשם כך עליו לפרק כולסטרול רע. בכך תורמים הסיבים המסיסים שבעדשים גם להורדת רמת הכולסטרול הרע.

מניעת מחלות לב: התרומה של העדשים למניעת מחלות לב נגרמת מתכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה שבהם ומהרמות המשמעותיות של חומצה פולית ומגנזיום הקיימים בקטניות הקטנות. חומצה פולית וויטמין B6 תורמים להפחתת הרמות של הומוציסטין (Homocysteine) בדם, שרמות גבוהות שלו פוגעות בדופנות העורקים וידועות כגורם סיכון להתפתחות מחלות לב וכלי־דם.

איזון לחץ דם: הכמות המשמעותית של הסידן בעדשים תורמת לבריאות העורקים והוורידים ומשפרת את זרימת הדם (ובכך את העברת החמצן וחומרי־המזון לתאים) ונמצאה מועילה להפחתת יתר לחץ דם.

ברפואה הסינית העדשים נחשבים כמזון העוזר בהוצאת לחות מהגוף, מחזקים את הלב, הכליה, הטחול והקיבה.

 הנבטה: כדאי מאד להנביט עדשים, או לפחות להשרות במים למשך שמונה שעות לפחות. ההנבטה משנה את ההרכב הכימי של הזרע והוא עשיר יותר במינרלים, ויטמינים, חלבון ונוגדי חמצון. זמן הבישול לאחר השרייה או הנבטה מתקצר.

בישול: לפני הבישול כדאי לסלק מהם אבנים וגופים זרים. לשטוף במים ולהשרות, כאמור, למשך 8 שעות לפחות. מבשלים עדשים כ 30 עד 120 דקות (בהתאם למשך ההשריה / הנבטה). אפשר לתבל עם כורכום, כמון, זנגביל ועוד תבלינים. אפשר לבשל כמות גדולה ולהקפיא בשקיות קטנות, או בצנצנות. העדשים הירוקים וכתומים נוטים להיות דביקים לאחר הבישול ולשנות צורה, ולכן מתאימים מאוד למרקים או להסמכת תבשילים. העדשים השחורים והחומים, עמידים בבישול ולכן טובים להוספה לסלטים.

טיפים לקנייה: כדאי לוודא שהעדשים שלמים, טריים, ללא סימני לחות ועובש, ללא חרקים או פגמים אחרים

כתיבת תגובה