מהו אוטיזם ומהו הספקטרום?

אוטיזם הוא שם כללי למגוון תופעות המאפיינות הפרעה קשה בהתפתחות התקינה של ילדים, אשר באה לידי ביטוי בתפקוד לא תקין ובצורך בהשגחה צמודה ובמסגרת חינוכית ייחודית. הסימפטומים לאוטיזם רבים וכוללים בין היתר התפרצויות זעם, הימנעות מקשר עין ומהתערות בחברה, עייפות כרונית, הפרעות שינה וכמובן בעיות קשב וריכוז. מי שסובל מאחד מהתסמינים או מכמה מהם – מתקשה לתפקד בחיי היומיום ועלול להיות מסוכן לעצמו ולסביבתו. אבחון מוקדם וטיפול מתאים יכול להעניק לילד את היכולות אשר חסרות לו לצורך השתלבות סטנדרטית בחברה. מקורותיהם של התסמינים האוטיסטיים אינם ידועים אבל יש רופאים ומטפלים שטוענים שמדובר במחסור בחומרים חיוניים ובתזונה לקויה ולכן מאמינים שתוספי מזון ושינויים בהרגלי האכילה יכולים לשפר את המצב ולהקל על האוטיסט ליצור קשר עם הזולת וליהנות משקט נפשי.

אוטיזם נחשב כהפרעה נוירוביולוגית וניתן לאבחן אותו אם מתעורר חשד שהילד (או הילדה) סובלים ממנו בגיל שנה וחצי. אפשר להבחין בגיל זה כבר בתופעות שליליות המאפיינות אוטיזם ורק אז לפנות לבדיקה מקצועית. החוקרים סבורים כי אוטיזם נובע משילוב בין גורמים תורשתיים וסביבתיים. הוא מתאפיין לעתים גם ברגישות מוגזמת לצבעים וצלילים ובהתמקדות בפרטים קטנים ושוליים. הספקטרום האוטיסטי מבחין בין דרגות שונות של אוטיזם וכן בין רמות תפקוד. בהתאם למיקום על הספקטרום ניתן לקבוע את סוג הטיפול הנדרש, המשיכו לקרוא באתר https://tali-angor.com.

אוטיזם במיקום גבוה מעיד על כך שהסובלים ממנו מצויים בדרגת תפקוד גבוהה יחסית. הם נחשבים "שונים" אבל מפעילים יכולות חברתיות ומסוגלים לשתף פעולה עם הסובבים אותם. לעתים הם נראים "מוזרים" והתנהגותם נחשבת חריגה אבל לא ברמה שדורשת טיפול ופיקוח הדוק. אלה אנשים אשר לעתים אפילו מתאפיינים בכישורים אישיים גבוהים ביחס לממוצע ובזיכרון מצוין, אבל מתקשים לתפקד בחברה בשל רתיעה ממגע חברי או התקפי זעם פתאומיים. במצבים יותר חמורים יש אנשים אשר לוקים בכישורים בסיסיים ולכן נמצאים נמוך על הספקטרום. אלה דורשים מעקב צמוד והשגחה ולעתים שוהים בבידוד ובמוסדות המתאימים לכך אשר מהווים עבורם מקלט מחיי היומיום.

> קראו גם על טיפול של טלי אנגור בגישה ביו רפואית בילדים המאובחנים בספקטרום האוטיסטי

כתיבת תגובה