נחירות בשינה – למה הן נגרמות ואילו פתרונות קיימים בשוק?

זוהי שעת לילה מאוחרת, ינשופים קוראים ברכות מחוץ לחלון, ענפי העצים מטילים צללים ארוכים על חדר השינה החשוך. ופתאום: קול רם ומנסר מפלח את הדממה. לא, לא מדובר ברעידת אדמה וגם לא ברוצח סדרתי עם מסור חשמלי – זה רק בן הזוג, בן המשפחה, או השותף שלך שסובל מנחירות.

 

הבעיה עם הנחירה

נחירות אינן רק מטרד. הן פוגעות באיכות השינה, ועלולות להעיד על בעיות בריאותיות כמו דום נשימה בשינה, סינדרום שגורם לסובלים ממנו לסגירה חוזרת ונשנית של דרכי האוויר העליונות.

לא רק האדם הנוחר סובל. מחקרים מצביעים על כך שגם בן הזוג, או כל מי ששנתו מופרעת באופן עקבי בשל הנחירות, סובל ממחסור שינה של שעה בלילה לפחות.

 

כל הגורמים לנחירה בשינה

לפני שנדבר על פתרון לנחירות, חשוב להבין ממה הן נגרמות. נחירה נוצרת כאשר הרקמות הרכות של דרכי הנשימה העליונות צונחות מתוך שינה, מה שמפריע לאוויר לעבור דרכן. כאשר האוויר נדחף בכוח מהריאות ועובר דרך הרקמות האלה, הוא מרטיט אותן ומפיק את הצליל המוכר. נחירה יכולה להופיע כתוצאה מבעיות בריאותיות שונות:

  • עודף משקל משמעותי שיוצר לחץ על הצוואר והגרון
  • גודש באף ("אף סתום") בשל צינון או באופן כרוני
  • מבנה לקוי של עצמות הפנים
  • תת-פעילות של בלוטת התריס
  • שקדים מוגדלים
  • וכמובן דום נשימה בשינה

יש לציין כי על פי ההערכות, כ-50% מהאוכלוסייה סובלים מנחירות בשינה במידה זו או אחרת. כך שהן לבדן כנראה לא סיבה לבהלה, ובכל זאת כדאי לגלות אחריות ולהיבדק על ידי רופא.

 

תרופות סבתא: שפע פתרונות

אם אתם מחפשים פתרון לנחירות בשינה, ישנם מספר פתרונות שאתם יכולים לנסות לפני שתפנו למעבדת שינה ולהתערבות רפואית ממש. בתור צעד ראשון, מומלץ לטפל בגורמים השכיחים יותר לנחירות: לרדת מעט במשקל ולהפסיק או להפחית בעישון ובשתיית אלכוהול, במיוחד בשעות הסמוכות לשינה. פתרון נוסף שעוזר במקרים רבים הוא הימנעות משינה על הגב. אם אתם מתקשים להתרגל לישון על הצד באופן טבעי, ישנם שלל מוצרים שאפשר לקנות או לבנות בבית כדי לעזור לכם, כמו כריות מיוחדות למטרה זו, או תפירה של כדור טניס לתוך גב הפיג'מה שלכם.

 

יש גם טיפולים רפואיים

אם הטיפולים ההתנהגותיים לא עובדים עבורכם, לא תתקשו למצוא פתרון לנחירות ממקור רפואי יותר. ניתן להשיג תרסיסי אף למטרה זו, אם כי לא מומלץ להשתמש יותר מכמה ימים בתרסיסים נגד צינון מהסוג שנמכר ללא מרשם רופא. אפשר גם להרחיב את אזור הנחיריים בעזרת מדבקות חיצוניות או התקן פנימי.

מכשירים גדולים ומגושמים יותר יעזרו במקרים קשים במיוחד על ידי דחיפת הלסת קדימה או הרמת החך, או בעזרת מסיכת CPAP שמזרימה אוויר לתוך קנה הנשימה.

 

שנו בשקט

נחירות יכולות להעיד על בעיה בריאותית חמורה יותר, ומצדיקות בדיקה במעבדת שינה או לפחות התייעצות עם רופא משפחה. אולם במידה ובדיקות אלה לא העלו ממצאים משמעותיים, והתלונה האחרונה שנותרתם איתה היא ההפרעה לשנתו של בן או בת הזוג – אולי כדאי לקנות להם אטמי אוזניים איכותיים ולסיים עם הסיפור.

כתיבת תגובה