סובלים מתסמיני חרדה? כל סוגי הטיפולים ששווה לכם להכיר

היא יכול להימשך שנים, או לבוא ככה סתם פתאום בלי כל התראה מוקדמת. היא פוגשת אותנו בבית, בנהיגה, באמצע שיעור או בעבודה. זו יכולה להיות חרדה מפני עכבישים, מעליות או טיסות וזו יכולה להיות חרדה מכל דבר, מהחיים. חרדה יכולה להתלוות לחיים שלנו, כלומר להופיע אחת להרבה זמן ואז אנחנו לרוב גם יודעים איך לשלוט בה ואיך להתנהל, אבל היא יכולה גם להיות חלק בלתי נפרד מהיום יום שלנו. ברגע שהיא מנהלת אותנו ולא אנחנו מנהלים אותה, ברגע שהיא משתלטת לנו על החיים, חשוב להכיר סוגים שונים של טיפול בחרדה. למה חשוב לטפל? כי היא פוגעת בחיים שלנו, היא מוציאה אותנו מאיזון, היא יכולה להתפתח לדברים גרועים יותר כמו דיכאון למשל. אז איך מטפלים?

תרגולי נשימות

שאנחנו נמצאים במצב של חרדה, המערכת הפיזיולוגית שלנו יוצאת לגמרי משליטה. הדופק מתחיל לעלות, יש לחץ בחזה, אנחנו חשים מחנק, השרירים שלנו מתכווצים, יש סחרחורות ולפעמים אפילו כאבי בטן. כל אחד חווה את זה לגמרי אחרת. הגוף שלנו מגיע באופן אוטומטי למשהו שנתפס לנו בראש בתור סכנה או איום. נשימות עמוקות יכולות לעזור מאוד בכדי לווסת את אותן תחושות. ברגע שאנחנו מתרגלים נשימות ונשיפות בצורה איטית ומדודה, המתח יורד. בנוסף, חשוב לנסות להרפות את השרירים מה שיעזור לנו להחזיר את השליטה לגוף שלנו.

טיפול מחשבתי

זה למעשה טיפול מחשבתי התנהגותי שהמטרה שלו היא קודם כל לשנות את המחשבות שלנו, מה שיעזור לנו בטווח הארוך לשנות גם את התפיסות שלנו ואז את ההתנהגות. שלב אחר שלב המטפל עוזר למטופל להבין כי זה שהוא חושב בצורה מסוימת, זה לא אומר שיש למחשבות האלה תוכן מחייב. ברגע שנצליח להבין שאלו הן רק מחשבות ולא שום דבר אחר, לא נצטרך להיאבק בהן, לא נצטרך להעלים אותן או לדחות אותן.

טיפול התנהגותי

מדובר באחד הטיפולים הכי יעילים נגד חרדות. הוא נקרא טיפול פסיכולוגי התנהגותי או CBT. הטיפול מאפשר לנו להיחשף לדברים שבאמת מפחידים אותנו, הוא מחבר אותנו עם תחושת החרדה ותוך כדי התהליך אנחנו מבצעים משימות על ידי הנחיות שאנחנו מקבלים מהמטפל. היכולת שלנו להתמודד עם החרדה, לאט לאט מפחיתה אותה עד שהיא נעלמת מעצמה.

איך בוחרים מטפל לטיפול בחרדה?

ובכן, זה מאוד תלוי בסוג החרדה שיש לכם, בחומרה שלה ובאישיות שלכם. ככל שהחרדה מורכבת יותר, ככה יש להיעזר באיש מקצוע מומחה כמו פסיכולוגית טיפול cbt בתחום הספציפי של החרדה. למשל, אם מדובר בהפרעת דחק פוסט טראומטית המכונה PTSD, מומלץ לגשת לפסיכיאטר. אם מדובר בחרדה יחסית מינורית כמו פחד מטיסות, אפשר לגשת לטיפול התנהגותי. מומלץ לקרוא על הנושא, לברר על סוגי מטפלים שונים, להתייעץ עם גורם מוסמך ורק אז לגשת לתהליך טיפולי.

כתיבת תגובה