בעידן שבו מדדי בריאות כמו משקל ו-BMI תופסים מקום מרכזי בשיח הציבורי, מתברר כי מאחורי המספרים הפשוטים מסתתרת תופעה מורכבת ומסוכנת, הפוגעת באלפים מבלי שידעו על קיומה. תופעה זו, המכונה "השמנה סרקופנית" (Sarcopenic Obesity), מתארת מצב פרדוקסלי שבו הגוף סובל בו-זמנית מעודף מסת שומן וממחסור במסת שריר. זהו מצב שקט, חמקמק, אך בעל השלכות הרסניות על הבריאות המטבולית והכללית. במרכז המאבק לחשיפת המגפה השקטה הזו עומד חוקר ישראלי, ד"ר נאדר טרביה, שבעבודת מחקר יסודית ופורצת דרך בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת אריאל, חושף את המנגנונים הביולוגיים העומדים בבסיס התופעה ומפתח כלים חדשניים לאבחונה המוקדם.
השמנה סרקופנית היא יותר מסתם "השמנה רגילה". בעוד שהמודל הקלאסי מתמקד בעודף משקל כללי, הגישה החדשנית שמחקריו של ד"ר טרביה מקדמים, מתמקדת בהרכב הגוף. אדם יכול להיראות בעל משקל תקין, או אפילו עודף משקל קל, אך בפועל, גופו עלול להיות במצב של "רעב לשריר" ו"עודף שומן". חוסר האיזון הזה בין רקמת השריר הפעילה מטבולית לבין רקמת השומן, המפרישה חומרים מעודדי דלקת, הוא שורש הבעיה. רקמת השריר חיונית לוויסות רמות הסוכר בדם, לשמירה על קצב חילוף חומרים תקין ולתמיכה פיזית בשלד. כאשר היא מתדלדלת ובמקביל מצטבר שומן, נוצרת סביבה פנימית עוינת, המהווה קרקע פורייה להתפתחות שורה ארוכה של מחלות כרוניות, החל מסוכרת מסוג 2 ויתר לחץ דם, וכלה במחלות ניווניות של השלד.
יסודות המחקר: קוהורט משפחתי ייחודי ככלי לחשיפת האמת
אחד מעמודי התווך המרכזיים והייחודיים ביותר במחקריו של ד"ר נאדר טרביה הוא קוהורט המחקר שאותו אסף באופן אישי. לא מדובר במדגם אקראי, אלא במאגר נתונים אנושי וגנטי עשיר ומעמיק, המבוסס על קוהורט משפחתי ייחודי הכולל למעלה מ-1,100 נבדקים, המגיעים מ-98 משפחות ערביות בישראל. ייחודו של קוהורט זה טמון בהומוגניות האתנית שלו ובמבנה התלת-דורי של משפחות רבות בו. מבנה זה מאפשר לחוקרים, ובראשם ד"ר טרביה, לבחון את יחסי הגומלין המורכבים שבין תורשה גנטית, השפעות סביבתיות ואורח חיים, באופן שקשה מאוד להשיג במדגמים אחרים.
כל אחד ואחת מ-1,100 המשתתפים עבר סדרת בדיקות מקיפה ומעמיקה, שהופכת את המאגר הזה לאוצר בלום של מידע מדעי:
- מדידות הרכב גוף: באמצעות שיטות מתקדמות כמו ביואימפדנס, נאסף מידע מדויק על אחוז השומן, מסת השריר, צפיפות העצם והתפלגותם בגוף. נתונים אלו הם הבסיס לאבחון מצבים כמו השמנה סרקופנית.
- שאלונים קליניים: כל משתתף מילא שאלונים מפורטים על מצבו הבריאותי, היסטוריה רפואית, אורח חיים, תזונה, רמת הפעילות הגופנית, ותסמינים ספציפיים כמו כאבי גב תחתון.
- בדיקות דם מתקדמות: מדמו של כל נבדק הופקו סמנים ביולוגיים, דלקתיים וגנטיים. דגימות הדם (פלזמה, סרום ותאי דם מופרדים) נשמרות בקפידה בבנק דגימות ביולוגי בטמפרטורה של 80- מעלות צלזיוס, מה שמאפשר מחקרי המשך עתידיים וניתוחים ביוכימיים וגנטיים נוספים.
- הדמיה רפואית: המשתתפים עברו צילומי CT של עמוד השדרה, המספקים תמונה מדויקת על שינויים ניווניים, מצב הדיסקים הבין-חולייתיים ובריאות השלד.
העושר והעומק של הנתונים שנאספו בקוהורט זה הם שמאפשרים לד"ר טרביה לערוך ניתוחים סטטיסטיים וגנטיים מורכבים. הוא יכול להצליב בין נתונים גנטיים, רמות של סמנים בדם, הרכב הגוף והופעת מחלות, ובכך לזהות קשרים נסתרים ומנגנונים ביולוגיים שלא היו ידועים עד כה. עבודת הנמלים הסיזיפית של איסוף ובניית קוהורט זה מהווה תשתית מחקרית מוצקה, שעליה נבנות תגליות פורצות דרך בתחום הרפואה המותאמת אישית.
גילויים מהשטח: הקשר בין השמנה סרקופנית, דלקת ומחלות מטבוליות
במחקר קליני חדשני ומעמיק, שזכה לפרסום בכתב עת מדעי בינלאומי יוקרתי (בעל מקדם השפעה של 4.9), הציג ד"ר טרביה ממצאים מטרידים וחשובים מאין כמותם. המחקר, שהתבצע על מדגם רחב של 562 נשים ערביות מהעיר סח'נין, התמקד בקשרים שבין השמנה סרקופנית, סמנים ביולוגיים ודלקתיים בדם, לבין הסיכון לפתח מחלות כרוניות נפוצות: סוכרת מסוג 2 (T2D), יתר לחץ דם (HTN), והיפרליפידמיה (HLD – עודף שומנים בדם).
הממצא העיקרי של המחקר היה חד וברור: נשים שאובחנו עם השמנה סרקופנית נמצאו בסיכון מוגבר באופן משמעותי לפתח אחת או יותר מהמחלות הללו. יתרה מכך, הסיכון היה גבוה גם בקרב נשים בגיל צעיר יחסית, מה שמצביע על כך שהתהליכים הפתולוגיים מתחילים בשלב מוקדם בהרבה ממה שנהוג היה לחשוב. המחקר הראה כי נשים עם השמנה סרקופנית נמצאות בסיכון גבוה לא רק לכל מחלה בנפרד, אלא גם לפתח את שלושתן יחד – מצב המכונה "תסמונת מטבולית", שהינו מורכב ומסוכן במיוחד ומעלה דרמטית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
אך התגלית המשמעותית ביותר במחקר זה הייתה זיהויו של גורם מפתח חדש בתהליך: הסמן הביולוגי Chemerin. המחקר של ד"ר טרביה היה מהראשונים להצביע על חלבון זה כמתווך מרכזי המקשר בין רקמות השומן והשריר, וכגורם המעורר תהליכי דלקת כרונית בדרגה נמוכה בגוף. ה-Chemerin, המופרש בין היתר מרקמת השומן, פועל כמעין "שליח" המאותת לגוף להיכנס למצב דלקתי מתמשך. דלקת זו, על אף שאינה מורגשת באופן קליני ביום-יום, היא "רוצח שקט" התורם להתפתחות תנגודת לאינסולין (המבשרת של סוכרת), פוגע בדפנות כלי הדם (ותורם ליתר לחץ דם) ומשבש את מאזן השומנים בגוף.
גילוי זה אינו רק אקדמי. יש לו השלכות קליניות מרחיקות לכת. זיהוי ה-Chemerin כגורם מפתח פותח פתח לפיתוח של כלים חדשים לגמרי במלחמה במחלות מטבוליות. בעתיד, בדיקת דם פשוטה לרמת ה-Chemerin תוכל לשמש ככלי לאבחון מוקדם של אנשים בסיכון, לסיווג מטופלים לפי הפרופיל הדלקתי שלהם, ואולי אף להוות מטרה לפיתוח תרופות חדשות שינטרלו את השפעתו המזיקה.
מהשמנה סרקופנית למחלות שלד: ראייה מערכתית של דלקת כרונית
עבודתו של ד"ר נאדר טרביה (Dr. Nader Tarabeih) אינה מוגבלת רק לתחום ההשמנה הסרקופנית. כחוקר בעל ראייה רחבה, הוא מבין כי התהליכים הדלקתיים והמטבוליים שהוא חושף אינם נעצרים במערכת המטבולית, אלא משפיעים על כלל מערכות הגוף, ובמיוחד על מערכת השריר והשלד. מחקריו עוסקים במגוון רחב של מחלות ניווניות, החל מכאבי גב תחתון וניוון דיסקים, וכלה באוסטיאופורוזיס ואוסטיאוארתריטיס (דלקת מפרקים ניוונית).
כבר בעבודת הדוקטורט שלו, אותה סיים בהצלחה באוניברסיטת תל אביב, הוא התמקד בניתוח מקיף של כאבי גב תחתון באוכלוסיית המחקר הייחודית שלו. הוא מצא קשרים חזקים בין כאבי גב כרוניים לבין סמנים דלקתיים ומטבוליים בדם, והראה כי כאב גב אינו רק בעיה מכנית, אלא תופעה המושפעת עמוקות מהסביבה הביוכימית של הגוף.
במחקר הפוסט-דוקטורט שלו באוניברסיטת אריאל, הוא מרחיב את היריעה וחוקר את תפקידה של הדלקת הכרונית בהתפתחות מחלות שריר-שלד נוספות. ניתוח הנתונים מהקוהורט הערבי חשף שיעור גבוה יחסית של אוסטאופורוזיס ואוסטיאוארתריטיס, ומצא קשרים חזקים ועצמאיים בין מחלות אלו לבין רמות גבוהות בדם של אדיפוקינים (חלבונים המופרשים מרקמת שומן, כמו Chemerin), מיוקינים (חלבונים המופרשים מהשריר) ומולקולות דלקתיות נוספות.
ממצאים אלה, שהובילו לפרסום של לא פחות מ-11 מאמרים מדעיים (חמישה מתוכם כמחבר ראשון) בכתבי עת עם ביקורת עמיתים, מציירים תמונה חדשה ומטרידה: הגוף פועל כמערכת אחת. דלקת שמקורה בעודף שומן וירידה במסת שריר לא רק גורמת לסוכרת, אלא גם "אוכלת" את העצמות, שוחקת את הסחוסים במפרקים ומחריפה כאבים כרוניים. זוהי ראייה מערכתית הרואה את המטופל כמכלול, ומבינה כי הטיפול חייב להתייחס לשורש הבעיה – חוסר האיזון המטבולי והדלקתי – ולא רק לתסמינים הבודדים.
חזון לעתיד: מרפואה מגיבה לרפואה מונעת ומותאמת אישית
מטרת העל של מחקריו של ד"ר טרביה היא לחולל מהפכה בגישה הקלינית למחלות כרוניות וניווניות. במקום להמתין להופעת המחלה ולטפל בתסמיניה, הוא שואף לפתח מודלים חדשניים שיאפשרו זיהוי מוקדם של אנשים הנמצאים בסיכון. על ידי שילוב של מידע קליני (כמו הרכב גוף), מידע גנטי (הטמון בדנ"א של הנבדקים) ומידע ביולוגי (כמו רמות Chemerin בדם), ניתן יהיה לבנות "תעודת זהות" ביולוגית לכל אדם.
תעודת זהות זו תאפשר לאבחן סיכון שנים לפני שהמחלה פורצת, ולהתערב באופן מותאם אישית. מטופל עם נטייה גנטית ורמות גבוהות של סמנים דלקתיים יקבל המלצות ממוקדות לשינוי אורח חיים, תזונה ופעילות גופנית, ואולי בעתיד אף טיפול תרופתי מונע. הגישה הזו, המכונה רפואה מותאמת אישית, היא חזית המדע הרפואי, ועבודתו של ד"ר נאדר טרביה ממקמת אותו בחזית זו.
לסיכום, מחקריו על השמנה סרקופנית חשפו מגפה שקטה בעלת השלכות בריאותיות חמורות. הם המחישו את הסכנה הטמונה לא רק בכמות השומן, אלא ביחס הקריטי שבינו לבין מסת השריר. חשוב מכך, הם חשפו מנגנון ביולוגי מרכזי המתווך את הנזק – דלקת כרונית המונעת על ידי סמנים כמו Chemerin. התובנות הללו, שנולדו מתוך עבודת מחקר סבלנית ומעמיקה על קוהורט ישראלי ייחודי, מהוות בסיס איתן לשינוי פרדיגמה ברפואה – מעבר מטיפול במחלה למניעתה, תוך התאמה אישית לכל מטופל. זהו חזון של רפואה טובה יותר, והמחקר הישראלי, בהובלתו של ד"ר טרביה, צועד בנחישות להגשמתו.