מה ההבדל בין טונה לבנה לטונה אדומה
כשאנחנו חושבים על טונה, מיד עולים לראש שני סוגים \- טונה לבנה וטונה אדומה. אבל מה ההבדל ביניהם? מדוע חשוב לדעת להבחין ביניהם? האם אחד מהם נמצא בתפריט של מסעדת הדגים המושלמת שלנו? בשורות הבאות תגלו את הסודות הכמוסים של כל סוג וטיפים בנושא צריכתם.
זמן הכנה ורמת קושי
- זמן הכנה: אין צורך בבישול, אך פרטים על מרכיבים והכנה נוספים.
- רמת קושי: קל.
- מספר מנות: כל טונה יכולה להוות מנה בפני עצמה או לשמש כחלק ממנה.
בואו נתחיל עם טונה לבנה. מדובר בטונה שנמצאת בדרך כלל בקופסאות שימורים ואנחנו מכירים אותה בעיקר בתור מזון נגיש וזול. היא בעלת טעם עדין ומעט פחות שומנית מהטונה האדומה. בזכות זאת, היא מתאימה למגוון רחב של מתכונים: מסלטים ועד למנות עיקריות, ולמעשה, היא יכולה להשתלב בכל ארוחה. המושג "טונה לבנה" מתייחס בעיקר לסוגים של טונן כמו אלבקרק (Albacore). לעיתים קרובות יש גם לבלבל עם שמו של מבחר הדגים שמקבלים כינוי "טונה", למרות שכולם שייכים למשפחת הדגים הזו.
טונה אדומה, לעומת זאת, היא האגדי שבדגים. מדובר בטונה מיוחדת, ובעלת טעמים עשירים יותר ולכן היא מוכרת בעולם כ"מזון גורמה". רבים דואגים לציין שהטונה האדומה היא ה-"לוקס" של המנות, ואכן, היא כמו יין טוב, נהייתה יקרה יותר ככל שעובר הזמן. בסוג זה ענווה שבשום אופן לא ניתן להשוות בין טונה זה לבין הטונה הלבנה.
הרכיבים הדרושים
- טונה לבנה (שימורי).
- טונה אדומה (פילה).
- מרכיבים לתיבול: שמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל.
- סלט ירקות או כל תוספת שרוצים.
טונה לבנה היא בעלת רכיבים מזינים. היא מכילה חלבון רב, חומצות שומן אומגה 3 וויטמינים חשובים, לכן היא ממש אידיאלית למי שמנסה לשמור על תזונה בריאה. טונה אדומה עשויה להכיל תכנים גבוהים יותר של ברזל וויטמינים, אך קחו בחשבון שהיא ברמה גבוהה יותר טכנית ולרוב, פחות נגישה לציבור.
שלבי ההכנה
כדי להבין לעומק את ההבדלים בין שני סוגי הטונה, חשוב להבין את שלבי ההכנה והצריכה שלהן.
- בחרו את סוג הטונה שאתם רוצים להשתמש – האם אתם מעדיפים את הלבנה או האדומה?
- לכו על הפילה – בצורה כזו תוכלו ליהנות מהטעמים הטובים ביותר.
- חפשו מתכון שיעשה את הטונה לכוכבת – בין אם זה סלט, סנדוויץ' או נזיד.
- הוסיפו תיבולים שמתאימים לסוג הטונה שבחרתם – אל תשכחו לשלב שמן זית ומיץ לימון, הם יוסיפו עונג בטעם ותשדרגו את המנה שלכם!.
- חכו לערבוב מושלם של כל המרכיבים – לא את כל השיטות צריך להסביר במדויק, הרי בכל אחד מאיתנו טמונה השף הפנימי!
הטונה הלבנה מתאימה לסלטים מרעננים, והיא מכילה יותר מים, מה שמוכיח שהטונה האדומה היא השומן המיוחד. בכל גרסה, אם תבחרו טונה אדומה או לבנה, תנו לדמיון שלכם למלא את השולחן בכל מיני רעיונות.
תוספות או שדרוגים אפשריים למתכון
כשהשמש זורחת ויש לכם טונה מוכנה, מדוע לא לשדרג? אפשר להוסיף אורז להכנת סושי, להוסיף חמוצים, ירקות שורש או כל דבר שתחשקו בו. ואם אתם מרגישים אמיצים, גם פירות יבשים ייכנסו לתמונה באופן מושלם.
שאלות ותשובות
מה טעים יותר, טונה לבנה או טונה אדומה?
במהירות אני עונה שזה מאוד אישי. כל אחד וההעדפות שלו, בעוד שהטונה הלבנה מוכרת כמתאימה לסלטים ולמנות קלות, הטונה האדומה מציעה טעמים עשירים יותר וטעימה ביותר בפני עצמה.
למה טונה אדומה יקרה יותר?
סיבות רבות לכך: היא נדירה יותר, דייגה קשה יותר, ואותה טונה משמשת לעיתים קרובות למסעדות "מושלמות" שמביאות את החוויה הקולינרית לשיאים חדשים.
האם אפשר לשלב טונה אדומה בסלטים?
בהחלט! טונה אדומה יכולה להוסיף צבע ואופי לסלטים. קחו מצע ירוק, הוסיפו טונה אדומה ופזרו מעל מיץ לימון. שיהיה ללקק את האצבעות!
האם יש הבדלים בהרכב התזונתי של שני סוגי הטונה?
כן, טונה אדומה מכילה כמות גבוהה יותר של חלבון וויטמינים, אך משתמשת ב"שומן טוב" שטרם בולעטו. טונה לבנה מציעה בהירות ותנבעיון.
האם טונה לבנה מכילה כמויות גבוהות של נתרן?
בדרך כלל, כן. מומלץ לבדוק את התווית, ואם מדברים על בריאות אז יש גם גרסאות דל נתרן.
מה הכוונה בטונה עם שומן גבוה?
שומן גבוה אומר שאין סובלים בשום פנים ואופן מהמכבש של דיאטות. יש גזירות שומן!
האם אפשר להכין טונה על הגריל?
בהחלט! זה נותן לה טעם מעושן ושדרוג איכותי.
מה הכי טעים, טונה קפואה או טונה משומרת?
שאלה נפיצה! קפואה מאפשרת לבחירה בין מגוון טעמים, ועשויה להיות טרייה יותר.
יש אפשרות להכין טונה בתנור?
כמובן! זה שומר על הטעמים והוא מתכון מאוד ייחודי.
מה לעשות אם קניתם טונה משויכת?
הכי פשוט זה לקבוע תאריך שירות. אם רעיונות נוטים להתפשט, אפשר לנסות את המתכון שלה כמו עם חזיר סושי.
אז אחרי כל המידע הזה, יש לכם בעצם את הכלים להכיר את טונה מעולה ולנסות מתכונים חדשים. אל תשכחו לשתף את המתכון עם המשפחה והחברים, ליבכם עם טעמים אדירים – ותזכו ללקק את האצבעות!