גפילטע פיש בטעם של פעם
כשהשבת מתקרבת, מתחילים לרחף זיכרונות מתוקים מהילדות: הסירים מלאים במרק, הריחות מהמטבח מגעים את הלב, וכולם מתארחים סביב השולחן המרהיב. אבל מה שהופך את השולחן למיוחד באמת הוא הגפילטע פיש – המנה המסורתית שאף אחד לא יכול לעמוד בפניה. לא מדובר סתם בדג – אלא ביצירת מופת! יש משהו מדהים במנה הזו: הביס הראשון הוא כמו נצח, הזרועות של סבתא מחבקות אותך בעודך לועס את הדג הנימוח. פה יש את המתכון שיגרום לכם לאחוז בצלחת שוב ושוב, והעונג כבר הופך לממכר!
זמן הכנת המתכון, רמת קושי ומספר מנות
- זמן הכנה כולל: 2 שעות
- רמת קושי: בינוני
- מספר מנות: 6 מנות
הרכיבים הדרושים
לפני שנצלול פנימה לתוך השיטה המרהיבה של הגפילטע פיש, נהיה חייבים להבין איזה רכיבים נכנסים לתחום הקסמים.
- 2 דגים (בין אם זה קוד או בורי, פחות או יותר 1 ק"ג כל דג)
- 1 בצל גדול – רק כדי לתת טעם ענק!
- 2 ביצים
- ½ כוס פירורי לחם
- 1 כפית מלח
- ½ כפית פלפל שחור
- ½ כפית סוכר
- 2 גזרים (למקרה שמישהו מתגעגע לירק)
- 1 דף למון ולימון
- 1 כוס מים
מדובר במתכון מושלם, אבל כמובן שאפשר להכניס גם שינוי או שניים. אם אתם עובדים עם דגים טחונים, תרגישו חופשי להמיר חלק מהמוצרים – בהחלט ניתן להכין גזרים מבושלים בצד, או להוסיף עשבים טריים כמו פטרוזיליה!
שלבי ההכנה
עכשיו, כשיש לנו את כל החומרים, הגיע הזמן להתחיל במלאכה. אל תדאגו, זה לא מסובך כמו שזה נשמע!
- נחפש דגים טריים בשוק או בחנות הדגים. ניקח את הדגים ונתחיל לנקות אותם בזהירות.
- נכין את מלית הגפילטע פיש – נחצה את הבצל ונקצוץ אותו דק. מכניסים אותו לקערה גדולה.
- נוסיף את הדג הטחון, את הביצים, את פירורי הלחם, המלח, הפלפל והסוכר. נערבב היטב עד שהתערובת תהיה אחידה.
- ניצור כדורים בגודל של פינג פונג מכל התערובת המיוחדת הזו, ונניח אותם על צלחת.
- מניחים בסיר גדול את הגזר הכתוש (לא להיבהל, זה ממש פשוט!) ואת כוס המים.
- מוסיפים את כדורי הגפילטע פיש לסיר, מעל הגזר. מה שלא יקרה – זה ייצא מעלף!
- מבשלים את זה על חום נמוך במשך כשעה – לא לשכוח לכסות את הסיר.
- כשהדגים מבושלים כמו שצריך, מסננים את הנוזלים ומסדרים על צלחת מרשימה.
לאחר שסיימנו, שימו לב שהגפילטע פיש מתמזג עם הגזר – המסורת חוגגת! התוצאה מדהימה: דג נימוח שמגיע עם טעם של בית.
תוספות ושדרוגים אפשריים
למכשפים שבינינו, תמיד יש מקום לחדש. כאן תוכלו להוסיף קצת גבינת ריקוטה לתערובת, או לשדרג את הגזר בתוספת של קמצוץ טימין. אם אתם מחפשים ישראלים טהורים, אפשר להכין גם רוטב חרדל מיוחד בצד – זה מושלם!
בהקשר לעניין הבריאותי, אפשר גם להכין גרסה דלת פחמימיות – פשוט להחליף את פירורי הלחם בגרסה ללא קמח. זה מה שנקרא להתרענן!
שאלות ותשובות
איך שומרים על טריות הגפילטע פיש?
יש לשמור אותו במקרר בסוגר אטום. הוא מחזיק מעמד כשלושה-ארבעה ימים, אך תמיד עדיף להכין אותו כמה שיותר קרוב למועד ההגשה.
האם אפשר להקפיא את הגפילטע פיש?
בוודאי! אחרי שהכנתם, מומלץ להקפיא אותו במיכלים סגורים. כל המגבלות מסתיימות ברגע שתוציאו אותו מהמקפיא!
מה ניתן לגשת ליד הגפילטע פיש?
זה לגמרי תלוי בכם. מי שמחפש שידוך קליל יכול להציע טחינה, סלט חצילים, או לחם שחור וטחינה מסורתית.
האם אפשר להכין את זה ללא דג?
אחד הקסמים של הגפילטע פיש הואהדג! עם זאת, תוכלו לנסות להכין אותו עם טופו טחון לדגים או גם עם דגים צמחיים.
האם יש סוד באיכות הדג?
אחד המפתחות הוא לנסות לדאוג לדגים טריים, ובמידה ויש בזה אפשרות – לשים לב כשהם לא יקרים מדי.
מהי הדרך הטובה ביותר להגיש את הגפילטע פיש?
גפילטע פיש נהדר מוזג עם חזרת, אך אל תשכחו גם על סלטים שעשויים לשדרגו את המנה!
האם קיימת גרסה קלה יותר?
למתחילים, יש אפשרות לרכוש דגים מוכנים בשוק. פשוט לשלוף מהקופסה ולמזג עם טעמים נוספים שכוללים חזרת.
אילו פירות או ירקות יכולים להתאים לטעמים?
העולם פתוח! תוספות מעולות כוללות תפוחים מבושלים, גזר קלוי או תפוחי אדמה מתוקים. כל אחד ישמח מרוח המתכון הזה!
באיזה טמפ' לבשל את הגפילטע פיש?
הבישול מתבצע על חום נמוך, מה שמאפשר לדג להתבשל לאט עם כל הטעמים הממכרים.
למה כדאי לשתף את המתכון הזה?
כי זה מתכון שלא רק מצליח, אלא גם מחבר. המושלם לאירועים משפחתיים, לשיחות עם סבתא, ולחבורות 친구. להפיץ את הטעם של המסורת!
ועכשיו, כשאתם חמושים במתכון המדהים הזה, אל תשכחו לשתף אותו עם כל החברים שלכם ברשתות החברתיות! תנו לעולם לטעום וגם לגדול עם החוויות המשגעות הללו של מנה קלאסית אמיצה!